Repareren is besparen, als je het goed doet!

Iets nieuws kopen is altijd spannend. Als je geen koopjesjager was las je immers niet onze blog! Maar nieuw is niet altijd het beste voor je portemonnee. Het repareren van oude spullen kan, zeker bij dure spullen, bijzonder voordelig uitvallen. Voordeel, daar moeten we natuurlijk over schrijven!

Wat is het repareren waard?

Over het algemeen zijn spullen met een mechanische of elektronische werking het meest ontvankelijk voor reparatie. Dit komt omdat vaak met een simpele vervanging het product weer naar zijn oude staat terugkeert. Denk maar aan je fiets, je plakt of vervangt je band, niet je fiets. Maar als je frame in tweeën knikt, is het wel tijd voor een nieuwe fiets. Zo een kapot frame is een structurele schade, zelden goed te repareren. Daarom vind je maar weinig mensen die een kapotte vaas voor je repareren: Compleet structureel, geen directe functionaliteit. Het eerste aspect van besparing is dus functie. Functie is echter niet het enige criterium. Als je deurbel stuk is, laat je die niet repareren, je haalt gewoon een nieuwe. Je kan al raden wat het tweede aspect is: Prijs. Hoe duurder het is, hoe relatief voordeliger reparatie wordt. Niet alleen voor je eigen tijd en moeite maar ook absoluut. Duurdere producten, verwacht men, gaan langer dan een jaar mee. Een reparatie stelt je dus in staat meerdere van die jaren er nog uit te krijgen.

Voorbeelden

Goede kandidaten voor reparatie zijn dus duur en elektrisch of mechanisch functioneel. Denk hierbij aan een aangedreven grasmaaier. Die kan makkelijk meerdere jaren mee, repareren dus. Bij botte messen kan je zelf het nauwelijks bijvijlen. Vaak kan je dan een reparateur vinden bij tuincentra of een lokale scharensliep. Iets anders wat loont is een scherm reparatie voor je telefoon. Veel mensen blijven lopen met een barst. Je zal nu vast denken “maar net zei je nog dat structurele schade het niet waard is?”. Dat klopt ook, maar een gebroken scherm is niet puur structureel: het glas en het scherm zitten bij nieuwe telefoons vaak aan elkaar gelijmd. Als er stof of vocht op komt kan dit de functionaliteit van de touchscreen schaden. Repareren is dus meer dan alleen voor het oog in dit geval. Je telefoon gaat dus langer mee en is refurbished meer waard. Zeker voor Iphones is de refurbished markt heel gezond. Nu geld uitgeven kan dus een noodzakelijke aankoop uitstellen en je wat geld opleveren voor die nieuwe aankoop. Dat lijkt ons een win-win, of beter gezegd, een Kortingkorting.

Geef een reactie