Duurzaamheid op de werkvloer

Nu de opwarming van de aarde een steeds serieuzer probleem begint te worden, is het voor iedereen erg belangrijk om zijn of haar steentje bij te dragen om dit proces tegen te gaan. Het scheiden van plastic is bijvoorbeeld een kleine moeite met een enorm grote bijdrage aan het verbeteren van het milieu. Ik weet hoe makkelijk het is om een plastic zakje gewoon in de prullenbak te gooien, maar ik probeer er nu toch echt op te letten om dit in de plastic verzamelzak te doen. Daarnaast let ik erop dat ik iedere ochtend maximaal 7 minuten onder de douche sta en koop ik geen plastic flesjes meer, maar gebruik ik een duurzame drinkfles. Ook op de werkvloer is het belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid. Juist binnen een groot bedrijf is de impact op het milieu erg groot en kun je samen met je collega’s je beste beentje voorzetten om de milieucrisis tegen te gaan. 

Afval scheiden

De makkelijkste en misschien ook wel de belangrijkste stap in dit proces is het scheiden van afval. Binnen een bedrijf produceer je op een dag enorm veel afval: van stapels papierwerk tot aan tientallen theezakjes. Neem het initiatief om ervoor te zorgen dat er verschillende afvalbakken binnen het bedrijf zijn zodat het voor je collega’s makkelijk is om het afval te scheiden. Papierwerk kan bijvoorbeeld gemakkelijk in een grote rolcontainer gescheiden kunnen worden, zodat deze een keer per week wordt geleegd en het papier vernietigd kan worden. 

Motiveer elkaar

Binnen een bedrijf is het belangrijk om de teamspirit hoog te houden. Of dit nou gaat over de werkzaamheden of over het duurzaam ondernemen: de teamspirit is enorm essentieel. Motiveer elkaar om je meer in te zetten voor het milieu en wijs elkaar er ook op aan als dit mis gaat. Wanneer iemand bijvoorbeeld per ongeluk iets in de verkeerde afvalbak gooit, is het juist goed om iemand hierop te wijzen zodat diegene weer alert wordt om het afval op de juiste manier te scheiden. Ook kun je binnen je bedrijf een actie of evenement starten om het belang van duurzaamheid te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld een vegetarische week inlassen, waarin het hele bedrijf een week vegetarisch eet. Lunch je op de werkvloer met je collega’s? Motiveer elkaar om de hele week originele lunches te maken op kantoor. Op deze manier ben je met elkaar op een leuke manier bezig om bewuster te zijn op de werkvloer.

Geef een reactie