De brede inzetbaarheid van shovels

Wanneer er ergens wordt verbouwd staan er vaak grote machines om de bouw te begeleiden. Er zijn voor elke klus verschillende machines tegenwoordig. Zo is er een hijskraan om in de hoogte te kunnen werken, zijn er machines om te heien of zijn er shovels. Een shovel kan ook wel een grondverzetmachine worden genoemd. Dit komt omdat een shovel kan worden ingezet wanneer er grond moet worden verzet. Misschien zegt het woord shovel u niet direct iets, maar het is eigenlijk de typische machine waar veel kleine jongens ook in hun jeugd mee spelen. Het voertuig is groot en heeft voorop een grote bak. Deze bak zit vast aan een arm die kan heffen, de hefarm. Er kunnen op die hefarm verschillende voorzetstukken gemonteerd worden. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een dichte bak, een veegbezem, een puinbak of palletvorken. Er zijn nog veel meer voorzetstukken, ze kunnen namelijk allemaal op een ander moment handig zijn. Het ligt aan de werkzaamheden die verricht moeten worden.

Heel wendbaar

Het leuke van een shovel is dat deze heel wendbaar is, dat komt omdat ze een knikbesturing hebben. Een knikbesturing is eigenlijk een constructie in het midden van de machine. In deze constructie zitten dan scharnieren waardoor deze kan knikken of draaien. Hierdoor kunnen bochten veel korter genomen worden. Door deze knikbesturing kan een shovel op veel plekken ingezet worden. Ook als er dus weinig ruimte is om te manoeuvreren. Wanneer men aan het oriënteren is en kijkt of een shovel te koop is, dan zijn er veel opties om uit te kiezen. De wielladers, ander woord voor shovel, kunnen namelijk op het gebied van formaat heel erg uiteenlopen. Zo zijn er shovels van 1300 kilogram maar ook tot 200.000 kilogram. Dit is natuurlijk een heel groot verschil. Wanneer men een keuze hierbinnen maakt is het vaak belangrijk om goed te letten op de locatie van de shovel. Als deze shovel op een kleine plek gebruikt moet worden, wordt er hoogst waarschijnlijk een hele andere keuze gemaakt dan wanneer een shovel in bijvoorbeeld een groot bos wordt gebruikt. 

In de stratenbouw

Er kan op meer gebieden onderscheid tussen shovel gemaakt worden dan alleen op het formaat van de shovel. Er kan ook gekeken worden naar de toepassing, er zijn bijvoorbeeld speciale shovels die gebruikt worden in de stratenbouw. Misschien heeft u deze wel eens gezien als er stratenmakers bezig waren. De shovel kan dan een special voorzetstuk gebruiken om de stenen te verplaatsen. Dit heet een stenenklem. De shovel kan dan alle zware stenen gemakkelijk verplaatsen. Door de brede inzetbaarheid kunnen shovels hele fijne machines zijn in de bouw. De volgende keer dat u zo een machine ziet weet u dat het een shovel of een wiellader wordt genoemd. 

Geef een reactie