Alles wat je moet weten over underlayment platen

Misschien heb je er wel al eens van gehoord, maar misschien ook niet: underlayment platen. Underlayment wordt tegenwoordig voor van alles gebruikt, zoals meubels. Van oorsprong was underlayment een constructieplaat. In dit artikel wordt uitgelegd wat een underlayment plaat is, de verschillende soorten underlayment platen en tot slot hoe je underlayment moet gebruiken. 

Wat is underlayment?

Underlayment is één van de bekendste plaatsoorten. Het komt uit Amerika en word veel gebruikt in huizen. Het is een multiplex-variant die vaak als onderlaag wordt gebruikt. Maar tegenwoordig zie je het ook veel gewoon aan het oppervlak. Underlayment is een bekend plaatmateriaal. Het materiaal is messing en groef. Dat is erg fijn, want daardoor kunnen de platen strak tegen elkaar worden geplaatst. Het is een basisplaat voor vloeren op de balklaag. In de praktijk word underplayment dus ook voor andere doeleinden ingezet. Underlayment bestaat uit een oneven aantal kruislings verlijmde fineerplaten. De dikte is afhankelijk van de constructie. 

Soorten underlayment?

In principe is underlayment qua basis hetzelfde. Maar toch zijn er verschillende types. Dat heeft vooral met de producteigenschappen te maken. Er zijn verschillende diktes en kwaliteiten. Specifieke combinaties van dikte en grootte bepalen waarvoor het plaatmateriaal goed voor geschikt is. 

Hoe pas je underlayment toe?

De meest gebruikte doeleinden voor underlayment platen is voor wand, vloer- en dakplaten. Meestal vormt de plaat de basis. Vervolgens wordt deze verder afgetimmerd en afgewerkt. Underlayment is licht constructiemateriaal en dat is fijn. Het is dus niet een zwaar materiaal en je kan het makkelijker verplaatsen. Meestal word underlayment toegepast voor: wanden, vloeren, daken en meubels. Wat belangrijk is bij underlayment platen is dat je het op de juiste manier afwerkt. Dat heeft ermee te maken dat underlayment gemaakt is van houten fineren. Gebruik underlayment in een omgeving waar niet veel vocht is, dus het liefst binnenshuis. Ook moet je het materiaal dus goed afwerken. Een grondlaag is essentieel. Ook als je wil dat de plaat mooi blijft is het verstandig om er lak overheen te gooien. 

Doe dit niet met underlayment platen

Wat je moet voorkomen is dat je een troebelige balklaag hebt. Verder moet je ervoor zorgen dat de underlaymentplaten nooit te strak aan en muur vast maakt. Als je ze strak tegen een muur plaatst dan gaat het bol staan. Dat is natuurlijk niet mooi en moet je zien te voorkomen. Wat je ook niet moet doen is vergeten te schuren. De plaat kan splinters bevatten en door het te schuren werk je het netjes weg.

Heb jij al een keer gebruik gemaakt van underlayment platen? En zo niet, waarom niet?

Geef een reactie